BPM berekenen: wat is BPM eigenlijk?

BPM staat voor Belasting Personenauto's en Motorrijwielen, en zijn de kosten die de Overheid int bij het registreren van een auto. In een Nederlandse auto worden deze kosten al meegenomen in de initiële aankoop. Maar aangezien importauto's nog niet bekend zijn in Nederland en daar nog geen BPM over is afgedragen, volgen die kosten tijdens het importtraject.

Invloedsfactoren tijdens het berekenen van BPM

BPM is dé doorslaggevende factor om te bepalen of het financieel aantrekkelijk is om een auto te importeren of niet. Verschillende zaken zijn van belang bij het bepalen van de BPM, waaronder:

  • exacte leeftijd van de auto;
  • opties en accessoires;
  • kilometrage;
  • (onderhouds)historie van de auto;
  • beschadigingen, zowel groot als klein;
  • motorisering (benzine, diesel, hybride);
  • CO2-uitstoot van de auto.

CO2 is voor auto's de belangrijkste factor. Voor (bestel)busjes, vrachtwagens, campers en motoren wordt vooral gekeken naar de nieuwwaarde van het voertuig.

Hoe meer CO2 de importauto uitstoot, hoe hoger de BPM-heffing is. Daarmee worden vervuilende auto's zwaarder belast dan schone auto's. En dat is wel zo eerlijk, aangezien zij zwaarder drukken op de vervuiling van het milieu.

Daadwerkelijke BPM berekening

Normaliter bereken je de BPM door een combinatie van het merk, model, uitvoering en leeftijd. De BPM mag echter op verschillende manieren worden berekend. In tegenstelling tot een hoop online BPM-rekentools zijn er nog een flink aantal andere opties om de BPM (handmatig) te berekenen. Deze vallen vaak een stuk lager uit.

Het is bijvoorbeeld mogelijk een BPM schadetaxatie uit te voeren. Hiervoor schakelen wij erkende (schade)taxateurs in. Hierin worden alle krasjes, deukjes en beschadigingen meegenomen als waardevermindering. Zodoende kunnen schades toch een glimlach op het gezicht toveren! Ook kan het zijn dat de auto vroeger als leenauto of rijlesauto is ingezet. Vaak doet dit niets af aan de kwaliteit van de auto, maar het scheelt honderden euro’s voor de BPM.

Zorg dat u niet te veel BPM betaalt

Er is geen vaste formule voor het berekenen van BPM; iedere BPM-berekening is, net zoals de importauto, uniek en iedere auto heeft zodoende een andere aanpak nodig. Het loont zich om de BPM door een expert te laten berekenen: iemand die alle manieren kent om de BPM op een zo eerlijk en laag mogelijke manier te berekenen.

BPM berekenen en het invullen van de Belastingaangifte is natuurlijk iets wat u prima zelf kunt doen. Ik doe graag vrijblijvend en gratis een naberekening op de BPM van uw voertuig. Mailt u mij de link van een advertentie voor een indicatie.


Is uw vertrouwen gewekt?

Wilt u een auto importeren en de BPM-aangifte door mij laten afhandelen? Ik garandeer u een juiste en gunstige BPM-aangifte zónder naheffingen of boetes van de Belastingdienst. Neem contact op of bezoek onze locatie in Wijchen.

Natuurlijk gaan mijn diensten rondom het importeren van een auto verder dan alleen de BPM berekenen. Bekijk mijn werkwijze bij import om een goed beeld te krijgen van mijn diensten.

Onderdeel van:

Youngtimer Kopen

Abersland 3223, 6605 PK Wijchen

info@youngtimerkopen.nl

Tel: 0487-745381

Maak kennis met Youngtimer Kopen

Deze website is onderdeel van Youngtimer Kopen, het autobedrijf van Marcel van der Sluijs. Met de succesvolle combinatie van vertrouwen, eerlijk advies en persoonlijke service is zijn bedrijf sinds 2011 gegroeid tot het professionele en kleinschalige autobedrijf wat het nu is. Met kwaliteit en een eerlijk, gedegen advies voorop.

Benieuwd naar Youngtimer Kopen of wilt u langskomen om kennis te maken en (import)zaken te bespreken? Leuk! U bent van harte welkom.

Marcel